Csavar, csapágy, huzalszeg elektróda Inter-Trade Innovációs Kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye

 

ISO 9001 minóségbiztosítás Inter-Trade Kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye

 

 

 

kötőelemek

 Forgalmazott termékeink

HLF csavarok, anyák, alátétek, faforgácslap csavarok, műanyag tiplik, alapcsavarok, belső kulcsnyílású csavarok minden méretben.

acél csavar Inter-Trade kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye

rozsdamentes csavar Inter-Trade kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye

műanyag csavar Inter-Trade kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye

alumínium csavar Inter-Trade kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye

sárgaréz csavar Inter-Trade kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye
Acél Rozsdamentes Műanyag Alumínium Sárgaréz
 

belső kulcsnyílású csavar Inter-Trade kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye

hatlap csavar Inter-Trade kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye anyák  Inter-Trade kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye

metrikus csavar Inter-Trade kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye

alátétek Inter-Trade kft Tatabánya Komárom-Esztergom megye

Belső kulcsnyílású

Hatlap csavar

Anyák

Metrikus

Alátétek

Csavar

A csavar egyike az egyszerű gépeknek. Csavarokat gépek működtetésére, erő sokszorozásra és kötőelemként használják. Csavarok csoportosításának szempontjai: alapanyaguk, szilárdságuk, a meneteik típusa, fejkialakításuk.

A csavarfejek kialakításának eredete

A csavarfej biztosítja a csavar tengelyirányú forgatását az össze- és a szétszereléshez. A csavarfejek különböző síklapokkal, hornyokkal vannak ellátva, annak érdekében, hogy a csavarkulcsokkal meg lehessen fogni és megfelelő nyomatékot lehessen kifejteni.

Csavarfej típusok:

  • Hatlapfejű csavarok

  • Hengeresfejű belsőkulcsnyílású csavarok

  • Fej nélküli csavarok

  • Süllyesztett fejű csavarok

  • D fejű csavarok

Hatlap fejű csavar

A legelterjedtebb és legolcsóbb csavartípus. Jellemzője, hogy a csavarfejhez kívülről kell hozzáférni, ezért alapvetően olyan helyeken alkalmazzák, ahol erre lehetőség van. Szinte minden kivitel kapható, így például facsavar, lemezcsavar, metrikus és collos kivitelű (anyás) változatok és sok más. A szereléséhez villáskulcs, csillagkulcs, dugókulcs használható. Létezik tövig- (MSZ 2363, DIN 933, En 4014) és részmenetes (MSZ 2360, DIN 931, EN 4017) változat, illetve peremes (DIN 6921) és recézett peremű változat is.

Hengeres fejű belsőkulcs nyílású típus

Elsősorban szűk, nehezen hozzáférhető helyeken alkalmazzák, mert szerelésnél nem kell kívülről hozzáférni a fejhez, például gépekben, járművekben, motorburkolatok összeszerelésénél. Szereléshez "L" alakú, csavarhúzó formájú, illetve apró behajtószerszámok, ún. bitek használható. Létezik tövig- és részmenetes változatuk. A belső kulcsnyílás alakja szerint számos típus létezik: hatszögű belső kulcsnyílás, TORX kulcsnyílás (a szerszám és a kulcs találkozása nem a hatszög sarokpontjainál, hanem teljes lapokon valósul meg). A hengeresfejű belsőkulcsnyílású csavar szabványszáma DIN 912. Az alacsonyfejű, belsőkulcsnyílású DIN 6912 Az alacsonyfejű, kis kulcsnyílású DIN 7984 típusok. A belső kulcsnyílású csavarok nagyszilárdságú acélból készülnek. Az eddig felsorolt csavarok általában speciális csavargyártó gépeken készülnek, ma általában forgácsolás nélküli megmunkálással.

Fej nélküli csavarok

Ilyenek elsősorban a menetes rudak, amelyek 1, 2 és 3 méteres csavarszárak, fej nélkül, valamint a tőcsavarok (ászokcsavarok) és a csővezetéki karimák kötéséhez használatos szegcsavarok. A szereléshez, csakúgy, mint az eddig felsorolt csavartípusok esetén, alátéteket és anyákat alkalmaznak. A különbség az, hogy a menetes rúd fejét valamivel helyettesíteni kell ahhoz, hogy a másik végére ráhajtott anyával és alátéttel valamit szorosan rögzíteni tudjunk. A fejet legegyszerűbben egy alátéttel és anyával pótolhatjuk, de megoldás lehet az is, ha a falba, vagy a betonba megfelelően beépített, vagy beragasztott acél foglalatba, ún. dübelbe hajtjuk bele a menetes rúd darabot, mielőtt valamit rögzíteni szeretnénk vele, két egymásnak feszített anyával. Fejnélküli csavarok egy másik fajtája a hernyócsavar. Többféle kivitelük létezik: a lapos (DIN 913), a kúpos (DIN 914), a csapos (DIN 915) és a kráteres (DIN 916) hernyócsavarok, illetve készülnek egyenes horonnyal és belső kulcsnyílással is. A hernyócsavarokat általában valamilyen mozgatható alkatrész pozícionálására használják, például az ajtókilincs párok rögzítésére.

Süllyesztett fejű és D fejű csavarok

Süllyesztett fejű csavarokat ott használnak, ahol a csavarfejnek nem szabad egy sík felületből kiállnia, míg a D fejű csavarokat ott, ahol a csavarfejnek teljesen fel kell feküdnie a sík felületre. Ezen csavarokból létezik egyenes hornyú, kereszthornyos (például Phillips és Pozidrive) és belsőkulcs nyílású változat is.

Egyéb csavarváltozatok

Szemes, gyűrűs, kapupánt-, mosdórögzítő csavarok, biztonsági csavarok.

Anyagminőség

A csavarok anyag, anyagminőségek szerinti csoportosítása:

- vas

- edzett acél

- rozsdamentes acél (A2)

- saválló acél (A4)

- sárgaréz

- alumínium

- vegyileg ellenálló műanyag (PA)

Csavarszilárdság

4.8. 5.6. 8.8. 10.9. 12.9. A2. A4

Melegszilárd acélból készülő csavarok: 21CrMoV5-7. CrMo. egyéb CrMo-s anyagokból